חנן משחק באנרגיות

  ‎ דף בית > האנרגיות הירוקות של חנן >‏ האם אופניים חשמליים הם ירוקים??

19/03/08
האם אופניים חשמליים הם ירוקים??

טוב, העלתי את הפוסט הזה לפני דקה לבלוג שלי, וכבר קיבלתי תגובה. אז אני אתחיל בהבהרה. המטרה של הפוסט הזה, איסוף הנתונים בקשר לצריכת האנרגיה של כלי רכב פרטיים שונים הוא לתת נקודת מבט חדשה על הנושא הזה.

הרי ברור לכולם שאופניים הם כלי תחבורה נקי, וכל תוספת עליו, למשל מנוע חשמלי ומצבר, רק גורעת. אז זהו - שהענין לא כל כך פשוט. אני לא יודע לכמה המושג "קילומטרים של מזון" מוכר. או שאל את עצמו כמה דלק שרפו כדי שהסטייק הזה יהיה פה בפיתה. קח ביס - אל תעצור. זה טעים, אני יודע. הנתונים בהמשך באים להראות, שכשאנו רוצים להשוות צורות תחבורה שונות - צריך לשים לב להההכככככללללל. גם למקור המזון. 500 ק"מ לשווה ערך ליטר בנזין זה מעולה. אבל כמה ליטר שרפו בשביל הקלוריות שאכלת?

לא פשוט.

בעקבות שרשור ארוך בפורום תפוז שהתחיל בעקבות הודעה שספרה על העצומה להפוך את האופניים החשמליים לחוקיים, ויצרה דיון ארוך בנושא, החלטתי לכתוב פוסט שעונה בצורה ממצה ככל יכולתי על השאלה "האם אופניים חשמליים הם כלי תחבורה ירוק?" . כתבתי על כך כמה דברים בבלוג הזה כבר, אבל אני אתמצת אותם כאן ועכשיו:

  1. כידוע, הכי ירוק זה לגור במערה ליד נחל זורם ולאכול חרובים (מאוד טעים!).
  2. לעניננו - אופניים חשמליים נמצאים, מבחינת זיהום, איפשהוא בין אופניים לבין טוסטוס ממונע בנזין (או טוסטוס חשמלי - אציין גם את זה בהמשך). למעשה, זה תלוי בתזונה של הרוכב. על כך בהמשך.

    המאמר העיקרי בו אני משתמש - ע"י פרופסור מכובד לפיסיקה.

  3. מכיוון שאופניים חשמליים הם כלי תחבורה ש:

    1. שוקל כמו אופניים רגילים.

      מעט נתונים - משקל המערכת החשמלית, שמרכיבים על אופניים רגילים על מנת להפכם לחשמליים, או לחלופין קונים זוג שכבר תוכנן כזוג אופניים חשמליים מכתחילה, הוא:

      מצבר - 4-8 ק"ג

      מנוע - 4-8 ק"ג

      בקר, מצערת - גרמים, נאמר 1 ק"ג סכ"ה.

      סכ"ה - 9-17 ק"ג.

      משקל אופניים ממוצעות - 12 ק"ג.

      משקל רוכב - 60-100 ק"ג.

      סכ"ה משקל אופניים רגילים - 72-112 ק"ג.

      סכ"ה משקל אופניים חשמליים - 79 - 129 ק"ג.

      בברור, התחומים חופפים, ההפרש לא משמעותי מבחינת נזק בפגיעה (בטיחות).

    1. מהיר כמו אופניים רגילים.

      מהירות מקסימאלית של אופניים חשמליים - 20-32 קמ"ש.

      מהירות מקסימאלית של אופניים רגילים - 44 קמ"ש (טוב, זה אני במישור, אם המד מהירות היה מכויל...)

      שוב, התחומים חופפים, ההפרש לא משמעותי מבחינת נזק בפגיעה (בטיחות)

  4. אז ברור שהם יכולים וצריכים להשתתף בנסיעה על שבילי האופניים, כי זה מה שהם - פרקטית, מדובר באופניים שהמנוע החשמלי יושב , בדרך כלל, בציר הגלגל הקדמי או האחורי, הפדלים עוד שם, וזוהי מערכת המיועדת לעזור לרוכב בעליות או נסיעות ארוכות. ישנם גם כמובן סקוטרים וכו', אני אתרכז פה באופניים חשמליים (pedal assist electric bycicle)
  5. כלומר, כל היתרונות התחבורתיים של אופניים נמצאים באופניים חשמליים. לא תורם לפקקים, אין בעיות חניה.
  6. אז נעבור למנה העיקרית
  7. אנרגיה.
  8. זו מילה מאוד גדולה, למרות שהיא מורכבת רק מ-6 אותיות, לכן הקדשתי לה פיסקה לבד.
  9. כמה אנרגיה צורכים אופניים חשמליים לק"מ נסיעה, לעומת כלי התחבורה האחרים?

    זו השאלה הראשונה שאענה עליה, אח"כ, אם ישאר לי אנרגיה, אנסה להקדיש משפט או שניים לעלות האנרגטית שבייצור המצברים, הטמנתם או מיחזורם וכדומה.

     

  10. כבר קיבלתי פוסט מבולבל - אז שימו לב - ככל שהערך גבוה יותר בגרף הזה - כך כלי הרכב יותר נציל, כלומר עושה יותר ק"מ לליטר שווה ערך בנזין (יחידת אנרגיה מוכרת שנח להשוות בה) . כלומר מישהו צמחוני על אופניים זה הכי ירוק שיש לצורך הענין בהשוואה הזאת.
  11. בשביל להסתכל על המקורות השונים, והחישובים (הפשוטים - אשמח שתבדקו אותי) תצתרכו להסתכל ב-תגידי - אופניים חשמליים , זה ירוק זה?
  12. אז כן. זה ירוק.
  13. לפחות גוון אחד של ירוק - ירוק אנרגטית. ואם אנחנו כבר בענין, שימו לב שחילקתי את האופניים לשני סוגים - אופניים בשרניים, ואופניים צמחוניים. מאוד פשוט - הפקת האנרגיה שאנו צורכים, גם לה יש מחיר. ועוד איזה מחיר... לא פה המקום להרחיב (בידקו ספרים של Michael Pollan למשל) אבל הייתי קודם עובר לתזונה צמחית לפני שאני עובר לאופניים חשמליים אם השיקול העיקרי שלי היה לחסוך בזיהום אוויר וגזי חממה. חד וחלק.
  14. הגוונים הנוספים - מרובים הם. המצברים - מה עם המצברים... כן, זה אינו נושא פשוט. עדיף ליתיום איון על עופרת חומצה למשל. יותר טעינות ויותר נצילות הטענה. מצברים הם עקב האכילס האנרגטית והסביבתית של תחבורה חשמלית. אבל אל תתבלבלו - אנו לא באים להחליף אופניים. אנו באים להחליף שריפה של בנזין. והמחיר של הכרייה, השינוע, מיכליות, משאיות וכדומה - יהיה באותו היקף אם רכבים חשמליים יהיו באותה כמות כמו רכבים עם מנועי בעירה פנימית.
  15. הפתרון הוא כמובן שילוב של תחבורה קלה, תחבורה ציבורית , ועוד משהו קטן.
  16. לגור קרוב למקום העבודה/לימוד.
  17. לגבי ניסיון עם שימוש בקנה מידה גדול של אופניים חשמלים - אצל ידידינו הסינים. יש יתרונות, ויש חסרונות. בגדול - הזיהום עובר משריפת בנזין - דו תחמוצת החנקן, דו תחמוצת הפחמן, חד תחמוצת הפחמן, חד תחמוצת החנקן, ושאר trace gasses, לזיהום עופרת - חלקגדול בתהליך הייצור (וזה ברובו, לפי המחבר, בגלל אי עקיפת תקנות ייצור ירוקות בסין).

    לסיכום - במילים של המחבר :

    electric bikes provide some of the highest mobility and access to an urban area with some of the lowest negative impacts to the transportation system or the environment.

  18. קישורים נוספים שלא הספקתי להכניס באופן מסודר:

    מאמר על צריכה אמיתית של אופניים (בשר, בשר)

    Myth: Public transport doesn't really save energy

    בסיס נתונים מרשים לגבי נצילות well to wheel של כלי תחבורה מהציבורי לפרטי

    light rail now

    Private Transportation vs. Mass Transit - The Environmental Aspects

תגובות

comment

לא זו בלבד שאני מסכים עם המחבר, אלא אני וחברי נמצאים במהלך שתכליתו להסדיר את השימוש ב- GreenEbike (אופניים חשמליים / ירוקים, אם תרצו) בישראל. במסגרת פעילותנו, אנו מארגנים עצומה רחבת היקף, אשר תוגש בעניין זה לשר התחבורה.

אם הנושא חשוב לכם - חתמו עוד היום על העצומה וספרו על כך גם לחבריכם. זה אמנם לא פשוט - אבל אני מאמין ששינוי החקיקה בעניין זה היא בהחלט בהישג יד!

http://www.greenebike.com
עצומה להסדרת (GreenEbike (Green Electric Bike בישראל

-- דודי, 04/04/08

הוספת תגובה

תגובה (אפשר להוסיף תגי html)


שם אמיתי או בדוי


עץ-בעיר, פרויקט האקולוגיה העירונית של Princess Zero . כל הזכויות שמורות.